Thursday, January 27, 2011

Meeting

As Salam Semua dan selamat tengahari. Good afternoon scott and kendra in US..

Zam baru jer habis meeting. Meeting pasal strategi syarikat tentang projek2 yang bakal dilaksanakan pada tahun 2011. Hurrmm! Bertambah banyak and sibuk lah kau wahai Eizam Merican oooiiiiiii...tapi tak apa, kerja tu satu ibadah.. Cuma yang tak puas hati, sesetengah tugas telah di"transfer" kan ke bahu ku..hurrmm! I take it as a challenge. To me, life will be bored if there is no changes in our life, so I took it in a positive way. Dalam masa meeting, biaserlah, ada segelintir pihak menuding jari dan menyatakan aku ni "anak emas" bos..mana tak zam tak mengamuk...cuba persoalkan apa yang dimaksudkan tapi dia enggan mengulas. So zam boleh conclude dia "jealous" dengan zam. Dalam kerja, zam tak suka nak main2 and kena fikir, kita kerja kat dalam syarikat swasta...perlu sentiasa agresif dan bergerak maju kehadapan. Bukan duduk dan tunggu apa yang akan terjadi. Tu lah, zam bukan nak condemn orang Asia, kalau tgk orang lain maju and progress, dah mula iri hati/cemburu/dengki..hurrmm! entahlah, rezeki ini Allah yang bagi. Naik gaji dan dapat bonus, itu semua pihak pengurusan yang tentukan. Tiada sebarang persoalan kerana jangan anggap, bos2 tidak memerhatikan tingkah laku kita...we have to work smart and play hard. Zam tak mix pleasure with work..but dikalangan kita (especially orang melayu) suka buat kerja sambil lewa..zam bukan orang macam tu..lucky , fikiran zam tak macam tu. Alhamdulillah!

Entahlah, at the end of the day, pihak pengurusan akan tahu siapa yang buat kerja, siapa yang perform, siapa yang bring business in and siapa yang batu api, siapa kaki bodek, siapa suka bergosip, siapa suka menipu, siapa suka curi tulang and macam2 lagi. Apa2 pun, zam bersyukur kerana dapat menggunakan "talent" zam as a researcher and doing my auditing work in a proper way. Biasa nya, orang yang dengki/iri hati/jealous dengan kita akan rugi. Moga, orang yang mempunyai perasaan sedemikian terhadap zam akan mendapat hidayah dari Allah. Tapi hairan, orang yang berperangai seperti ini, biasernya orang nyer kuat sembahyang. Bukan zam nak mempertikaikan amal ibadahnyer tapi apa yang zam selalu perhatikan memang macam tu. Kita sembahyang ni, niat kena betul, dalam hati tu kena bersih, ikhlas berkomunikasi dengan Allah...adakah dia orang sekadar sembahyang tonggang tonggek???????????.....hurrmmm! entahlah...

Apa2 pun, selamat menjamu selera semua...

JANGANLAH KAU CEMBURU SESAMA SENDIRI KERANA IA AKAN MERUGIKAN DIRIMU..IA JUGA AKAN MEMBUATKAN HATI SESEORANG LEBIH BUSUK DARI BANGKAI HIDUP DIDALAM DUNIA INI.....AUDZUBILLAH!

4 comments:

  1. Zam sabar banyak ye, kat mana2 pun ada orang macam ni tak boleh tengok orang lebih sikit. Kita buat kerja kita yang paling terbaek biar makan hati mereka2 tu. Kalau masih dengki juga cakap je dengan mereka tak dapek den nak menolongnya.

    ReplyDelete
  2. kak sidah : Terima kasih kak...zam memang tak nak layan orang yang macam ni..Biarlah dia..macam kak sidah cakap, zam buat kerja zam jer...hehehehe..I am ok sis...thanks...

    ReplyDelete
  3. fuyooo banyak yang tersirat dan tersurat. that's the way aha aha I like it aha aha.
    kalau kjee kan zam...piraaah dengan manusia cam tu. allah swt tahu nawaitu kita. i agree with u. species yang tak tinggal solat itu sebenarnya lebih banyak diuji oleh allah. sebab itulah kalau nawaitu mereka tak betul, jadi huru hara hidup!
    believe me dear bro. i have lived long enough...
    my doa always with you.

    ReplyDelete
  4. kak gee : alhamdulillah dapat kakak seperti kak gee...thanks kak gee..zam serah pada Allah S.W.T..zam tak pernah kacau orang tapi selalu orang kacau zam...zam redha dan sentiasa bersyukur

    ReplyDelete