Wednesday, January 26, 2011

Ke Tempat Kerja

As Salam semua. Selamat pagi, semoga semuanyer berada didalam keadaan sihat dan wal'afiat. Pagi ni zam bangun pukul 6.15am, gosok gigi dan mandi, lepas tu solat subuh. Mak masak kuey teow goreng. Rajin sungguh dia , pagi2 dah masak. Sayang dengan emak! Lepas sarapan, nak siap siap gi kerja. Setelah siap, zam pun keluar dari rumah dengan perasaan rasa bersyukur kerana diri ini masih boleh bekerja untuk memajukan diri sendiri dan membantu ayah & emak. Sambil menunggu bas di Bus Stop , aku ternampak seorang wanita dalam lingkungan 40-an menjerit secara tiba2. Bila diriku toleh, dia telah diragut oleh peragut yang menunggang motor. Dengan pantas peragut tersebut memecut. Semua orang yang sedang menunggu bas , semua nyer terkejut. Selepas beberapa minit kejadian itu berlaku, bas telah tiba. Maka peristiwa itu lalu begitu sajer. Aku hairan dengan dunia sekarang, terlampau banyak kejadian jenayah sejak kebelakangan ni. Adakah sebab banyak belia2 menganggur? Adakah banyak sangat belia2 ataupun remaja yang terlibat dengan dadah atau gangsterism? Seperti didalam surat khabar hari ni, perempuan seorang pekerja asing telah membunuh anak yang baru dilahirnyer dengan menikam bertubi2. Apakah tiada lagi sikap belas kasihan diantara manusia sesama manusia. Entahlah! Audzubillah! Janganlah ianyer terjadi pada diriku...apa apa pun aku bersyukur kerana diriku masih mempunyai keluarga, kawan serta sahabat yang baik baik semuanyer. Dan sekarang, aku selamat sampai diofis ku ini.

SELAMAT BEKERJA SEMUA......INSYA ALLAH, SEMUA NYER AKAN SELAMAT. POSITIF DALAM KEHIDUPAN MEMBAWA KEBAHAGIAAN.

3 comments:

  1. times are hard. anak2 muda malas kerja so jalan senang, buatlah keje2 tak senonoh. janganlah kena pada kjee or my dear frens and family. you too included. amin.

    ReplyDelete
  2. kak gee : tu lah, betul2 terperanjat zam pagi tadi...isshhh..takut lah dengan generasi muda macam ni...thanks kak gee..minta minta dihindarkan dari segala bahaya...

    ReplyDelete
  3. Ragut? Paling akak takut, minta dijaukanlah.nasib baik sekarang takl bekerja jadi kurang berada dikawasan public. Tapi kalau nak kena, turun naik kereta pun kena. Mintak Allah jauhkanlah.

    ReplyDelete